Wanneer kan je de griepprik halen?

Voor de meeste mensen is griep vervelend, maar onschuldig. Sommige mensen lopen meer risico om ernstig ziek te worden. Die mensen krijgen via hun huisarts een uitnodiging om in het najaar een gratis griepprik te halen.

De voordelen van de griepprik

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als je de griepprik krijgt, dan reageert je lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Dankzij de griepprik...

...is de kans kleiner dat je griep krijgt.

...word je vaak minder ziek als je toch de griep krijgt.

...is de kans kleiner dat je ernstige complicaties krijgt, zoals een longontsteking of hartproblemen.

...is de kans kleiner dat de aandoening of ziekte die je al hebt, erger wordt door de griep.

Voor wie is de griepprik?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Deze mensen komen in aanmerking voor de gratis griepprik:

  • Als je 60 jaar of ouder bent
  • Als de griepprik verstandig is bij jouw ziekte, zoals astma, COPD, diabetes, hart- en vaatziekten of nierziekten
  • Als je afweer minder goed werkt, bijvoorbeeld door een ziekte zoals kanker, of medicijnen

Ook als je bijvoorbeeld zwanger bent of in een zorginstelling woont kan je een gratis griepprik krijgen. Op de website van het RIVM vind je welke doelgroepen een gratis griepprik aangeboden krijgen.

Wanneer kan je de griepprik halen?

Als je de gratis griepprik mag halen, krijg je in oktober of november een uitnodiging van je huisarts. Je kunt de griepprik het beste halen tussen half oktober en eind november. De griepprik werkt na 2 weken en je blijft ongeveer 6 maanden beschermd tegen ernstige ziekte door griep.

Ook als je je gezond voelt, is het belangrijk om de griepprik te halen. Behoor je tot de doelgroep voor de gratis griepprik, dan werkt je afweersysteem minder goed in het beschermen tegen het griepvirus. Daardoor kun je toch sneller en erger ziek worden door griep. 

De griep komt voor in de winter en het vroege voorjaar, meestal tussen december en april. Ook in december of later heeft het dus nog zin om de griepprik te halen.

Meer weten?

Op de website van het RIVM vind je alle informatie over de griepprik. Heb je de griep, dan vind je op Thuisarts.nl handige informatie.